Валери Стоянов


manager

Важно е да си първият - интервю с Валери Стоянов


Истинско предизвикателство за всеки новатор е да открива непознатото и да работи различно от другите. Но истински успех е да го прави от времето на закостенялата пазарна среда на осемдесетте години до динамичния стокооборот днес. "Да работя различно в периода преди промените означава - ще работя встрани от познатия стереотип - началникът, определената заплата, премията в края на годината, без нови идеи и - това е!", споделя Валери Стоянов, собственик на първата фирма специализирана в разрушителната дейност у нас - "Торкрет" ЕООД, град Бургас. С господин Стоянов се срещаме на панаирния щанд на КИРОВ АД, където той е специален гост. Интервюто минава неусетно, защото сме в компанията на открит човек, който разказва за своите идеи и успехи с откровено желание, без капка високомерие или суета.

НАЧАЛОТО НА "ТОРКРЕТ"

Воден от стремежа да работи повече, в непознатата за тогава посока, да прокарва нови идеи, с две думи "да работи професионално и за добра печалба", Валери Стоянов открива първия си самостоятелен бизнес през 1989 г. Тогава е в съдружие с архитекти и инжинери, негови колеги и приятели от строителния институт, които той нарича "мои приятели и до днес, които имаха достъп до различни знания и информация и бяха движещата сила на промяната". След време първата частна фирма започва да залинява с дейността си, защото ситуацията в социалистическа България не позволява работа в две посоки - и частно  и държавно.
С молба от 1990 г. до министъра на строжите и тогавашния кабинет Валери и неговите съдружници "извоюват автономия" за новото събирателно дружество - "Торкрет". В него г-н Стоянов участва с дял от 51%. А какво означава "Торкрет" ? - питаме ние и Валери достъпно ни разказва за целия процес по строителното торкретиране. "Това е вид замазка от цимент и пясък, която се изстрелва под голямо налягане, а водата се впръсква в момента на излизане през специална дюза. Използва се за покриване на стоманобетонни конструкции и други. Думата "торкрет" ми харесва!"
От онази година до днес фирмата работи "здраво с умисъл и желание". "Скъсахме веригите, които определяха работата ни преди това. Излязохме от праволинейните релси и хванахме "кривия път" - пътя на борбата със зъби и нокти" - със смях и удоволствие коментира началото на "Торкрет" Стоянов.

ДОБРЕ СВЪРШЕНАТА РАБОТА


"Как се работи печелившо и качествено? Първата тежка строителна машина, която купих беше такава, каквато ми трябва и каквато искам - с чук, щипка с два вида кофи и започнах да работя. Но от обект до обект имаше периоди на престой в който машината стои и не носи печалба. Реших да купя втора машина - пак каквато искам, окомплектована с необходимите прикачни устройства. Този период на престой между обектите се скъси, тъй като машината извършва друг вид дейност на същия обект. В момента, в който вече имах 3 машини, работата така се сгъсти, че на мен ми трябваше и четвърта машина, която взимах под наем. До миналата година аз имах 15 багера, но взимах допълнително и под наем" - Валери Стоянов споделя ефекта от личния си опит с преодоляването на "празния период". Според него скъсяването или изобщо отстраняването на този период е много важно за имиджа на всяка фирма. С усмивка добавя - "когато имам два обекта едновременно, аз няма да кажа - чакай да свърша първия и тогава ще дойда на втория или, за да не изпусна втория - претупвам първия". "Торкрет" следва своята филоофия, че всяка компания, която иска да покаже, че може и иска да печели повече, трябва да има голям парк от машини и постоянно да купува нови. Според Валери Стоянов покупката на нови и скъпи машини е най - важната стъпка за всеки бизнес - "Скъпата техника е най - голямата инвестиция за всяка фирма!"

В момента "Торкрет" разполага с над 25 тежкотоварни автомобила, обслужващи всеки техник или инжинер, над 40 леки и лекотоварни автомобила за превоз на служителите, 15 багера, много друга тежка строителна техника и разнообразна по-лека механизация.
След осемнадесет години фирмата е една от най - големите в сферата на сондажно - инжекционните работи, торкретните работи, земекопните работи (вертикална планировка), асфалтополагането, хидро - воропроводни и канализационни мрежи и съоръжения, и е първата у нас, която започва да разрушава сгради и съоръжения.